Організаторка "референдуму" на Луганщині приїхала до Києва та отримала тюремний строк

Організаторка

Організаторка фейкового референдуму в Луганській області, яка приїхала до Києва за соціальними виплатами, отримала тюремний строк.

Про це повідомила пресслужба Служби безпеки України в Telegram-каналі. Її було затримано навесні 2023 року під час її поїздки до Києва.

Під час перебування в Києві вона намагалась оформити собі соцвиплати як внутрішньо переміщена особа з тимчасово окупованої частини сходу України. Жінка співпрацювала зі слідством, за що суд призначив їй 5,5 років тюремного ув’язнення із конфіскацією майна.

Зловмисниця є мешканкою Старобільська, що в Луганській області. Після захоплення міста вона підтримала російських окупантів та почала співпрацювати з ними. Внаслідок цього фігурантку та її мати загарбники призначили до складу місцевого окупаційного "виборчкому". Таким чином вона увійшла до складу так званих "мобільних груп" - її обов'язками було складання списків потенційних "виборців" та контроль їхнього прибуття на фейкове "голосування" для створення видимості виборчого процесу.

Крім того, жінка займалась фальсифікацією підсумків фейкового плебісциту і засвідчувала це своїм підписом у так званих "протоколах" псевдореферендуму. Так вона отримувала від росіян грошову "винагороду", яку сплачували в рублях.

Суд визнав її винною за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ⁠ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);
  • ⁠ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність).

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Служба безпеки України затримала в Херсоні колаборантку, яка під час окупації міста російськими військами примусово "паспортизувала" пільговиків.

Головне