Примусово "паспортизувала" пільговиків: СБУ затримала у Херсоні колаборантку

Примусово

Служба безпеки України затримала в Херсоні колаборантку, яка під час окупації міста російськими військами примусово "паспортизувала" пільговиків. Вона також входила до керівного складу так званого "управління праці та соцзахисту рф".

Про це повідомила пресслужба СБУ в Telegram-каналі. Як зазначається, жінка брала участь у виконанні завдань окупантів щодо примусової "інтеграції" нормативно-правової бази Херсонщини під "стандарти" законодавства рф.

Зокрема, вона організовувала переведення соціальних виплат тільки в рублях. Крім того, вона змушувала містян оформлювати російський паспорт. Водночас якщо вони відмовлялись, їм погрожували скасуванням усіх можливих соціальних виплат.

Найбільше від цього потерпали самотні люди похилого віку, особи з інвалідністю та інші представники пільгових категорій населення, які не могли залишитись від соцнарахувань.

Коли місто було звільнено, колаборантка залишилась у Херсоні та вирішила "залягти на дно". Зокрема, жінка змінила місце проживання. Вона сподівалась, що зможе уникнути правосуддя. Однак її місцеперебування було встановлено, після чого співробітники СБУ її затримали.

З'ясувалось, що до окупації Херсона фігурантка працювала в одному з управлінь праці та соціального захисту населення. У липні 2022 року росіяни висунули їй пропозицію увійти до лав окупаційної адміністрації рф на Херсонщині. Вона одразу прийняла таку пропозицію.

Наразі жінці оголошено про підозру за ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність). Її взяли під варту. Розслідування триває. Колаборантці загрожує до 10 років за ґратами з конфіскацією майна.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, контррозвідка СБУ успішно затримала російського агента воєнної розвідки, колишнього працівника МВС, який займався збиранням інформації про оборонні заводи Запоріжжя, особовий склад та техніку українських захисників.

Головне