Окупанти заблокували передачу даних Україні про радіаційний стан на окупованій ЗАЕС: чи є загроза

Окупанти заблокували передачу даних Україні про радіаційний стан на окупованій ЗАЕС: чи є загроза

Російські солдати, які перебувають на окупованій Запорізькій АЕС, заблокували автоматичну передачу даних з датчиків радіаційного моніторингу на станції. Це було зроблено, щоб Україна не могла отримувати оперативні дані про рівень радіації на ЗАЕС.

Про це в ефірі "Ми-Україна" розповів очільник "Енергоатому" Павло Котін.

"Близько трьох тижнів тому вони відключили параметри передачі даних енергоблоків, які були в нашій загальній системі інформування по оперативній обстановці. В тому числі туди входили і дані радіаційного моніторингу" - розповів він.

За його словами, росіяни це зробили, щоб приховати від Україну та світу масштаби погіршення ситуації на окупованій станції.

"Протягом останнього більш ніж року окупації Запорізької АЕС ситуація на станції постійно погіршується. Вони намагаються "відключити" нас від тих даних, які ми отримуємо з ЗАЕС і від тієї інформації, що там діється.. Деградація на станції значно погіршується: і радіаційна, і фізична, і ядерна безпека", - пояснив Котін.

Втім він додав, що попри старання окупантів українська сторона дані все ж отримує. За слова голови "Енергоатома", росіянам відомо далеко не про всі зв'язки з ЗАЕС, які використовує Україна.

До того ж інформацію з ЗАЕС нам передають фахівці місії МАГАТЕ, які постійно перебувають на захопленому об'єкті. Росіяни не можуть відмовити агентству у наданні відповідних даних, оскільки це передбачено міжнародними договорами.

Як писав "Ми-Україна" раніше, в МАГАТЕ висловили стурбованість через рівень води у водосховищі, яке постачає воду для охолодження шести реакторів ЗАЕС.

Головне