Оксфордський словник обрав слово 2023 року – це "rizz"

Оксфордський словник обрав слово 2023 року – це

Оксфордський словник обрав слово 2023 року - це "rizz", що означає стильність, чарівність чи привабливість.

Про це повідомило видавництво Оксфордського університету. Як зазначається, "rizz" - це сленгове слово, яке у вигляді хештегу стало популярним у соціальній мережі TikTok і набрало там мільярди переглядів.

У редакції словника англійської мови розповіли, що термін "rizz" значить стильність, чарівність або ж привабливість, а також здатність знайти романтичного чи сексуального партнера. Це слово з'явилось від charisma (харизма), як його скорочена форма.

Водночас у мережі його також використовують як дієслово. Тепер словосполученням "rizz up" можуть мати на увазі і "приваблювати, спокушати або розмовляти".

Президент Oxford Languages Каспер Гратвол пояснив, що сплеск популярності подібних термінів показує, що слова, які з'являються в Інтернет-мережі все частіше стають частиною повсякденної мови і будуть у майбутньому формувати мовні тенденції.

Цей термін став здобув найбільшу популярність у червні цього року. Це сталось після інтерв'ю Тома Голланда виданню Buzzfeed, де він розповів про свою харизму.

"I have no rizz whatsoever, I have limited rizz (У мене немає ніякої харизми взагалі)", - сказав британський актор.

У редакції також розповіли, що слово року обирали поміж чотирьох претендентів:

  • rizz;
  • Swiftie (шанувальник співачки Тейлор Свіфт);
  • prompt (штучний розум, підказка);
  • situationship (романтичні чи сексуальні стосунки, які не вважаються офіційними).

 

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Інститут економіки та миру опублікував свіжий рейтинг найбільш миролюбних країні світу. У Глобальному індексі миру (Global Peace Index) 2023 Україна розташувалась на 157 місці.

Головне