Новітній атомний підводний човен Китаю затонув біля пірсу: деталі інциденту

Новітній атомний підводний човен Китаю затонув біля пірсу: деталі інциденту

Міноборони США вдалось виявити втрату Китаєм свого передового атомного човна навесні цього року. Військово-морські сили КНР намагалися це приховати, пише CNN.

Затонуле судно належить до нової лінійки підводних човнів класу Zhou, яка будується на верфі неподалік міста Ухань. Відмінною рисою цих субмарин є характерна корма у формі літери X, що робить їх більш маневреними під водою. 

Супутникові фото, зроблені компанією Maxar Technologies, підтверджують присутність підводного човна на території порту 10 березня. Однак на пізніших знімках, зроблених наприкінці червня, субмарина відсутня на звичному місці.

"Не дивно, що ВМС Народно-визвольної армії Китаю спробували приховати той факт, що їхній новий перший у своєму класі атомний ударний підводний човен затонув біля пірсу", - прокоментував високопосадовець американського МО.

Старший науковий співробітник Центру нової американської безпеки Том Шугарт першим звернув увагу на незвичайну активність на верфі. Він відзначив нетипове скупчення кранів навколо одного місця, що могло вказувати на проведення рятувальних робіт.

Як відомо, за даними звіту на 2023 рік, китайські ВМС експлуатують шість атомних підводних човнів з балістичними ракетами, стільки ж атомних ударних підводних човнів і 48 дизельних ударних субмарин. Для порівняння, ВМС США мають 53 швидкі ударні підводні човни, 14 суде такого типу з балістичними ракетами та 4 субмарини з керованими ракетами, причому весь підводний флот Америки є атомним.

Видання зауважує, що Китай продовжує нарощувати свої можливості з виробництва підводних човнів. Очікується, що до 2025 року у Китаю буде 65 підводних човнів, а до 2035 року - 80.

Як писав "Ми-Україна", раніше цього тижня Китай запустив ще п'ять супутників для наземної зйомки.

Головне

Прем'єр-міністр Грузії висловився щодо використання в політичній рекламі партії "Грузинська мрія" кадрів зруйнованих українських міст напередодні парламентських виборів.