Нова база НАТО у Лапландії перебуватиме під командуванням Швеції

Нова база НАТО у Лапландії перебуватиме під командуванням Швеції

Новою військовою базою НАТО, яка нині створюється у фінській Лапландії, займатиметься Швеція. Про це дізналась від власних джерел шведська газета Svenska Dagbladet (SvD).

За інформацією співрозмовників SvD, Швеція візьме на себе основну відповідальність за розміщення та керування базою. Це означає, що шведські офіцери будуть здійснювати вище керівництво та управління військами на базі. Очікується, що до Фінляндії може бути відправлено від 20 до 50 шведських офіцерів, персонал бази буде також переважно шведським.

Таке рішення дозволить Фінляндії зосередити більше уваги на обороні південних регіонів країни.

"Це стратегічне рішення дозволить оптимізувати розподіл ресурсів та посилити загальну обороноздатність регіону", - говорять експерти з питань безпеки.

Фінський телеканал MTVuutiset повідомляє, що важливість цього кроку підкреслюється спільним засіданням урядів Фінляндії та Швеції, яке відбудеться 16 вересня у Стокгольмі. Прем'єр-міністри обох країн - Петтері Орпо та Ульф Крістерссон - проведуть спільну прес-конференцію, на якій, як очікується, буде обговорено деталі цієї співпраці.

У ексклюзивній спільній заяві прем'єрів, отриманій журналістами, наголошується на важливості членства обох країн в НАТО:

"Членство Фінляндії та Швеції в НАТО зміцнило як НАТО, так і безпеку наших країн. Багато наших сильних сторін, особливо наше географічне положення та військовий потенціал, є вигідними для співпраці з НАТО. Тепер наше завдання - взяти участь у формуванні цього нового НАТО, яке розвивається в нашому регіоні".

Як писав "Ми-Україна" раніше,  4 квітня 2023 року Фінляндія стала членом НАТО. Швеція офіційно вступила в Альянс і стала його 32-м членом 7 березня 2024 року.

Головне