Норвегія виділить 250 млн крон на ядерну безпеку України

Норвегія виділить 250 млн крон на ядерну безпеку України

Норвегія ухвалила рішення про виділення 250 млн крон (понад 863 млн грн) на ядерну безпеку України.

Про це повідомила прес-служба Міністерства закордонних справ Норвегії.

"Незаконна війна росії становить загрозу для ядерної безпеки в Україні. Ядерна аварія в Україні матиме наслідки не лише для самої України, а й за її межами", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, 100 млн крон направлять на підтримку роботи експертів Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) в Україні. При цьому ще 150 млн крон будуть спрямовані на зменшення ризику аварій, пов'язаних з вивільненням радіоактивних речовин.

Нагадаємо, Норвегія надасть Україні п’ятирічну програму військової допомоги на суму 7 млрд євро. Відомо, що рішення було прийнято під час зустрічі прем’єр-міністра Норвегії Йонаса Гар Стере і генсека НАТО Єнса Столтенберга. Прем'єр розповів, що сприяння довгостроковій співпраці між НАТО і Україною є важливою метою.

“Ми будемо підтримувати Україну скільки необхідно. У межах програми підтримки України Норвегія надасть військову, гуманітарну та цивільну допомогу на загальну суму 75 млрд норвезьких крон (7 млрд євро) протягом п’яти років”, – зазначив прем’єр-міністр країни.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, найманець-утікач ПВК “Вагнер” Андрій Медведєв, який втік до Норвегії у січні та просив країну про притулок, заявив про намір повернутись в росію. На відео він говорить, що прийняв таке рішення попри загрози, які на нього чекатимуть вдома.

Головне