Німеччина виділила Україні €24,5 млн для зміцнення енергосистеми

Німеччина виділила Україні €24,5 млн для зміцнення енергосистеми

Україна отримає від Німеччини 24,5 млн євро на зміцнення своєї енергосистеми. Про це повідомив голова правління ПрАТ "Національна енергетична компанія "Укренерго" Володимир Кудрицький.

Він зазначив, що про виділення коштів оголосив уряд Німеччини. Частину грошей, а саме 24 млн євро, Україна отримає як кредит від банку KfW. А 0,5 млн євро надійдуть як грант.

"Наші партнери системно вкладаються в розбудову нашої спільної енергетичної безпеки. У неї є три важливі складові: відновлення енергетичних об’єктів, їхній захист, збільшення торгівлі електроенергією з ЄС", - зазначив Кудрицький.

Також він додав, що обговорив з новим керівником Офісу німецького державного банку розвитку KfW в Україні Лоренцом Гесснером та послом Німеччини в Україні Мартіном Єгером, на що Україна витратить ці 24,5 млн євро.

"Ми обговорювали, що ці кошти будуть спрямовані на посилення наших технічних зв’язків з енергосистемою континентальної Європи, відновлення високовольтних об’єктів в західному регіоні та побудову їхнього захисту. Підписання всіх необхідних угод очікується у найближчі тижні", - повідомив голова "Укренерго".

За даними Кудрицького, "Укренерго" через KfW вже залучило понад 220 млн євро для відновлення підстанцій та підтримки ліквідності. А німецькі оператори системи передачі Amprion, TenneT, TrasnetBW та 50 Herz надали Україні понад сотню одиниць обладнання для ремонту магістральних електромереж та підстанцій.

"Ми вдячні нашим німецьким колегам за постійну підтримку української енергосистеми та нашої компанії", - наглосив Володимир Кудрицький.

Як повідомляли "Ми-Україна", раніше Володимир Кудрицький розповів, що Київ був дуже близький до запровадження відключень електроенергії після атаки дронів 25 листопада. Тоді було пошкоджено лінії електропередач і без світла у столиці лишилися 77 будинків та 120 установ.

Головне