Незалежні аудитори не виявили 800 млн боргу, який "Газпром" вимагав від Молдови

Незалежні аудитори не виявили 800 млн боргу, який

Молдова не знайшла багатомільйонного боргу перед російським "Газпромом". Про це свідчать результати роботи незалежних іноземних аудиторів, які перевіряли борги "Молдовагазу", розповіла президентка країни Майя Санду.

Як пишуть "Молдавские ведомости", вона наголосила, що фахівці норвезької Wikborg Rein Advokatfirma та британської Forensic Risk Alliance&Co борг у 800 млн доларів, про який заявляв "Газпром", не знайшли.

"Це ще не відомо публіці, але наступного тижня наш уряд вийде і скаже, що ми найняли міжнародну компанію, яка зробила аудит і сказала, що у нас немає жодних боргів (перед "Газпромом") у 800 млн доларів. Хотіли швидко обдурити. Залишили нас без газу. Зима на носі. "Давайте швидко підписуйте, що ви за чотири роки повернете 800 млн і у вас буде газ". Ми сказали, що не можемо це підписати, оскільки це дуже великі гроші і ми не можемо на таке підписатися. Нам сказали: "У вас не буде газу", - розповіла вона на зустрічі з жителями Гагаузької автономії.

Таким чином російська сторона шантажем намагалась "швидко обдурити" молдавську делегацію.

Як відомо, тоді Молдова виділила 80 000 євро на аудит заявленого "Газпромом" боргу, який охоплює період за 30 років.

До слова, один з незалежних аудиторів - Wikborg Rein Advokatfirma AS - раніше допомагала "Нафтогазу України" у міжнародному арбітражі проти "Газпрому", який росіяни програли.

Як писав "Ми-Україна" раніше, у серпні Дунайське пароплавство повернуло флот, заарештований понад рік тому за позовом “Газпрому”.

Головне