Не ТЕС єдиними: росіяни останнім часом стали бити і по сонячній генерації,- "ГарПок"

Не ТЕС єдиними: росіяни останнім часом стали бити і по сонячній генерації,-

Протягом останніх місяців сонячні електростанції також стали зазнавати атак з боку росіян. Про це в ефірі марафону "Єдині новини" розповів керівник ДП "Гарантований покупець" Артем Некрасов. 

З міркувань безпеки він не назвав точний відсоток знищених потужностей ВДЕ, але підтвердив факт перших "прильотів" по сонячних електростанціях.

Говорячи про вплив російської агресії на відновлювану енергетику України, він підкреслив, що до війни в країні в паритеті були представлені як сонячні, так і вітрові електростанції. Проте більша частина вітрових парків, розташованих на Приазов'ї, зараз захоплена окупантами. Тому на даний момент у загальній структурі відновлюваної енергетики переважають саме СЕС.

"До війни у нас були в паритеті і сонячні станції і вітрогенерація. Більша частина вітрових парків залишилась на Приазов'ї, тому вона зараз захоплена. По групі більша частина це СЕС. На жаль, за останні місяці пішли атаки з боку росіян і на ці об'єкти... Якщо взяти у порівнянні з іншими видами генерації - це ГЕС, АЕС чи теплові станції, з одного боку генерацію ВДЕ можна відновлювати швидше, але тут виникає два питання. Перше - це безпека персоналу, друге - доволі часто завдаються удари не тільки по генеруючому обладнанні, а і по підстанціях, через які видається ця електроенергія в мережу", - зауважив Некрасов. 

За його оцінкою, в Україні наразі є не менше 5 ГВт промислових сонячних електростанцій. Це досить значна потужність, яка за обсягом майже дорівнює потужності найбільшої атомної станції України - ЗАЕС (6 ГВт). Втім, Некрасов зазначає, що ця генерація має стохастичний характер і працює лише в денний час за наявності сонячного світла. Вирішити цю проблему могло б масове встановлення систем накопичення енергії на промислових СЕС.

Як писав "Ми-Україна" раніше, енергетики попередили, що в липні на українців чекає найскладніша ситуація зі світлом.

Головне