Не лише зерно: Польща може розширити ембарго на українську продукцію

Не лише зерно: Польща може розширити ембарго на українську продукцію

Варшава не може виключати розширення заборони на імпорт з України новими позиціями. Як заявив польський прем'єр Дональд Туск, це станеться у разі якщо Євросоюз не вживе жодних заходів. 

"Ми обговорюємо можливість поширити ембарго на інші продукти, якщо ЄС не знайде більш ефективного способу захистити польський та європейський ринки", - цитує його заяву видання The Guardian. 

Туск також наголосив на тому, що продукція українського виробництва "загрожує економіці Польщі". 

"Ми хочемо допомогти Україні - це не обговорюється, але це не може бути ціною кроків, які будуть вбивчими для цілих секторів польської економіки", - зазначи він.

За його словами, українське зерно є у рази дешевшим, ніж те, яке вироблять європейські аграрії. Прем'єр додав, що польських фермерів , так само як і для решти в ЄС, застосовуються "високі стандарти", тоді як для української сільгоспродукції "немає жодних".

Туск розповів, що ембарго може бути розширене такими позиціями як овочі, цукор, ріпак, олія та інші. 

Нагадаємо, блокування вантажних перевезень на кордоні з Польщею триває. Польські фермери унеможливлюють рух вантажних транспортних засобів на шести напрямках, станом на ранок 27 лютого у чергах на польському боці перебувало близько 2100 вантажівок. Між тим, польські аграрії вирішили почати блокувати рух також і на кордоні з Литвою. Починаючи від 1 березня вони почнуть зупиняти вантажівки, будуть перевіряти їх на наявність українського зерна та іншої агропродукції. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, в Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України спрогнозували, що найближчий місяць ситуація з блокадою на польському кордоні в кращу сторону не зміниться.

Головне