Наводив ракети на Харківську ОДА: до довічного увʼязнення засуджено російського агента

Наводив ракети на Харківську ОДА: до довічного увʼязнення засуджено російського агента

До довічного увʼязнення з конфіскацією майна засудили російського агента, який наводив ракети на будівлю Харківської обласної військової адміністрації та інші цивільні будівлі в місті.

Про це повідомила пресслужба Офісу Генерального прокурора України. Як зазначається, зловмисник з лютого по квітень минулого року збирав інформацію про українські війська та цивільну інфраструктуру в Харкові. Для цього він спостерігав, опитував місцевих жителів та зафіксовував собі дані.

Інформацію, яку він знаходив, передавалася через соціальну мережу, що заборонена в Україні, двом жінкам, котрі працюють на спецслужби росії. Перша жінка проживає у Москві - у 2014 році вона приїжджала на окуповані Донеччину, де проходила службу як медсестра в лавах так званої "ДНР". Друга - мешканка Санкт-Петербургу, яка очолює прокремлівську організацію "Спасём Донбасс".

Кураторка з Москви отримала першу корисну для росіян інформацію від зловмисника ще на початку повномасштабного вторгнення - 28 лютого 2022 року. Він надіслав їй координати Харківської ОДА та інформацію для обстрілу головного офісу компанії ХАДО. Він передав й інші координати росіянам, пізніше по цих будівлях також завдали ударів.

У своїх соціальних мережах чоловік відкрито публікував російську пропаганду про начебто "випробування американськими вченими в Україні небезпечних біологічних препаратів на пацієнтах". Він заперечував агресії рф в Україні та схвалював дії окупантів.

У нього вдома правоохоронця провели обшук та виявили комп'ютерну техніку, через яку він надсилав інформацію ворогу. Також були знайдені карабін "Форт-202", набої до пістолета та корпус гранати. Усе це він незаконно придбав та зберігав.

Суд визнав його винним у державній зраді, поширенні матеріалів, у яких міститься виправдовування збройної агресії рф проти України, незаконній переробці вогнепальної зброї та незаконному поводженні зі зброєю (ч. 2 ст. 111, ч. 2 ст. 436-2, ч. 1 ст. 263-1, ч. 1 ст. 263 КК України).

суд.jpeg (128 KB)

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, житель Сумщини проведе 15 років за ґратами за допомогу окупантам у перші дні повномасштабного вторгнення. Зокрема, зрадник "провів" до околиць Києва 128 одиниць російської техніки

Головне