Намагалася зірвати контрнаступ ЗСУ на Харківщині: СБУ затримала ще одну росагентку

Намагалася зірвати контрнаступ ЗСУ на Харківщині: СБУ затримала ще одну росагентку

Служба безпеки України затримала російську агентку, яка передавала окупантам дані про позиції Сил оборони напередодні звільнення Харківщини. Про це повідомили у пресцентрі СБУ.

Жінка протягом червня-вересня 2022 року надавала росіянам геолокації підрозділів ЗСУ на Куп’янському напрямку та "звітувала" про важке озброєння і кількість особового складу українських військ в регіоні.

"Для збору інформації фігурантка обходила прифронтову місцевість та приховано фотографувала місця тимчасового базування Сил оборони. Потім відповідні координати з текстовим описом відправляла «зв’язковому» російської розвідки. Ним виявився її знайомий колаборант, який на той час перебував у складі окупаційного "мвс рф" у Балаклії. Отримані відомості він передавав кадровим співробітникам спецслужби країни-агресора", - йдеться у повідомленні.

Окупанти планували використати усі отримані дані, аби стримати контрнаступ ЗСУ, однак їм це не вдалося.

Після деокупації Харківщини росагентка залишилася у Балаклії. Жінка намагалася знищити докази своєї співпраці з державою-агресором, однак СБУ викрила зловмисницю. Співробітники спецслужби задокументували її злочинні дії. Під час обшуків у жінки вилучили мобільний телефон із доказами її злочинної діяльності.

Росагентці було оголошено підозру відповідно до ч. 3 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про розміщення ЗСУ з метою надання її незаконним збройним формуванням). Нині жінка перебуває під вартою. Їй загрожує до 12 років за ґратами.

Як повідомляли "Ми-Україна", СБУ затримала військовослужбовця, який допомагав ворогу та намагався отруїти командування ЗСУ на Запоріжжі.

Головне