Найманці "Вагнера" покидають свої позиції в Сирії. Цим може скористатись Іран, - ISW

Найманці

Бійці ПВК "Вагнер" йдуть з Сирії. Вони залишають свої позиції, щоб виконати наказ російського оборонного відомства, виданий ще наприкінці серпня.

Як пишуть аналітики Інституту вивченні війни (ISW) у свіжому звіті, ці позиції під свій контроль може взяти Іран.

На сьогодні, за даними ISW, у Сирії перебувають близько 1500 найманців "Вагнера", а також ще більш як 3000 сирійців працюють на російську ПВК. "Військкори" з рф неодноразово наголошували, що найкращим варіантом варіантом для них "є передача активів Ірану, а не МО росії".

"Виведення військ "Вагнера" з Сирії дає Ірану можливість забезпечити там постійну та прибуткову присутність. Іран використовує центральну сирійську пустельну територію для перекидання зброї та військової техніки своїм довіреним особам через Левант", - йдеться у звіті.

Аналітики пояснюють, що на території Сирії міститься один з найбільших відомих запасів фосфатів, які є головним інгредієнтом добрив. Як показав звіт за червень минулого року, Сербія, Україна та чотири держави ЄС імпортували сирійських фосфатів на понад 80 мільйонів доларів з 2019 року.

Нагадаємо, раніше цього місяця Велика Британія внесла ПВК “Вагнера” до переліку терористичних організацій.  Рішення вже набуло чинності. Воно передбачає арешт членів “Вагнера” та осіб, що підтримують ПВК на 14 років у Великій Британії. Вирок можуть винести разом зі штрафом або замість нього.

Як повідомляли “Ми-Україна”, режим самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка набирає власну приватну військову компанію. До неї увійдуть “вагнерівці”, які не захотіли підписувати контракт з МО рф.

Головне