"Нафтогаз" та "Добробат" передали лікарням Харкова та області потужні генератори

Чотири потужних генератори лікарням Харкова і області передали доброчинці. Тамтешні медики допомагають пацієнтам під майже безперервним вогнем і за постійних перебоїв з електропостачання. Як працюватиме це обладнання показує наша кореспондентка Ірина Антонюк.

Одна з них - лікарня у Дергачах, яку було майже вщент зруйнована у 2022 році. Залишки закладу довелося просто знести, але зараз на місці зруйнованих будівель вже нові. Відбудову почали вже восени минулого року. Приміщення зробили більшими та комфортнішими. Зараз ремонтники закінчують оздоблювати корпуси всередині. 

"Будівля сучасної клінічної лабораторії з сучасним обладнанням, а в сусідньому - буде харчоблок, який годуватиме наших пацієнтів стаціонару. На 80% завершені роботи, до кінця літа, я думаю, вже наші спеціалісти заїдуть в ці корпуси", - розповідає заступник директора з медичної частини Євгеній Бабенко.

Але без електрики робота і лабораторії, і харчоблока буде повністю паралізована. З цим допоможе генератор, переданий медзакладу благодійниками. Його підібрали такої потужності, щоб він повністю покривав потреби, бо ті невеличкі, що ж зараз просто не витягують роботу всього медичного комплексу. 

"Ми дуже вдячні "Добробату" та "Нафтогазу" за наданий генератор, який забезпечить роботу поліклінічного, лабораторного та харчового блоку нашої лікарні. Даний генератор дозволить нам забезпечити не тільки роботу цих трьох відділень, а ще і надати змогу працювати такому інструментарію, як УЗД і інші", - говорить Бабенко. 

Ще один генератор передали у харківський комплекс, де лікують патології хребта та суглобів. Через обстріли тут повилітала частина вікон, але роботу лікарня не припиняла ні на день, навіть коли залишилися без світла на дві доби після атак загарбників. Після перших блекаутів лікарі самі купили невеличкий генератор, згодом у них з'явився один потужний, але на всі корпуси разом із лабораторією його просто не вистачало.

"Не можна провести звичайну рентгенометрію, не можна провести рентгенівську денситометрію, яка є вельми важливою для хворих. Не можна провести комп'ютерну томографію та магнітно-резонансну томографію, купу аналізів біохімічних і клінічних, які проводять в нашому інституті . Жодного дослідження, на превеликий жаль, провести неможливо", - зазначила в.о. заступника директора з наукової роботи Інга Федотова. 

Тепер у лікарняному комплексі з'явився такий генератор, що зможе витягнути роботу всієї лабораторії з обладнанням і частково сусідніх корпусів, розповідає  Павло Філіпенко, керівник Харківського підрозділу "Добробату".

"Дуже класно, що ці генератори знаходяться у таких корпусах, які зменшують шум від роботи двигуна. Тут є свій акумулятор. який запускає генератор автоматично, є спеціальний пристрій, що слідкує, коли є напруга в мережі і коли немає. Дуже заощадливі двигуни турецького виробництва, дуже якісні генератори", - говорить він.

Лікарня заповнена майже повністю і тут такого генератора бракувало, розповідають лікарі. 

"Наша клініка є провідною у наданні ортопедо-травматологічної допомоги майже половині населення України на сьодні", - пояснює Микола Лизогуб, медичний директор закладу. 

Також генератор отримала кардіологічна лікарня. "Серцем" закладу є ангіограф, цей апарат кожного дня рятує п'ять-шість життів. До сьогодні, якшо у лікарні зникало світло, то у медиків у запасі було тільки кілька хвилин, щоб завершити процедуру, а наступним пацієнтам доводилось чекати. 

"Для пацієнтів з гострим інфарктом відлік йде на хвилини і навіть секунди. Їх чимскоріше треба взяти в операційну і надати допомогу, шляхом відкриття артерій", - наголошує кардіолог Костянтин Коваленко.

Тепер з новим генератором ангіограф буде працювати безперебійно. У лікарні вже був один генератор, але через війну і стрес пацієнтів стає все більше і роботу усього обладнання він не витягував. 

"Стало не вистачати потужності одного генератор для повноцінної роботи всього обладнання, яке у нас повинно працювати в лікарні. Ми дуже вдячні, особливо директору "Нафтогазу" Олексію Чернишову ", - говорить директор клінічної лікарні Ольга Романенко.

Благодійники відправили до лікарень Харкова та області чотири дизельні генератори, які вже встановили, і п'ятий - який можна буде оперативно передати ще одній лікарні. Всі генератори підбирали спеціально під потребу кожного медзакладу. Організували цю допомогу благодійна організація "Добробат" спільно з "Нафтогаз України". 

"У ці складні часи українці мають єднатися і допомагати один одному. Сьогодні Харківщина потерпає від щоденних ударів, атак та ворожих обстрілів. Ми є свідками певного дефіциту енергопостачання, тому необхідно вже сьогодні допомогти місту та області", - підкреслює директор Нафтогазу Олексій Чернишов.

Як писав "Ми-Україна" раніше, у МОЗ пояснили, що планові оперативні втручання у зв'язку із запровадження погодинних або екстрених відключень електроенергії, не переноситимуть, як це було раніше. 

Головне