На Сумщині евакуюють усіх мешканців прикордоння

На Сумщині евакуюють усіх мешканців прикордоння

У Сумській області евакуюють усіх мешканців п'ятикілометрової зони прикордоння з російською федерацією. Причиною такого рішення стали постійні обстріли території.

Про це повідомив голова Сумської обласної військової адміністрації Володимир Артюх, передає прес-служба ОВА. Як зазначається, рішення ухвалила Рада оборони області після ґрунтовного аналізу оперативної обстановки у прикордонні області.

"Постійні артилерійські обстріли прикордонних громад, інтенсивність яких останнім часом суттєво збільшилась, руйнують інфраструктуру, об’єкти забезпечення життєдіяльності, приватні домівки. А головне – гинуть наші люди", - розповів Артюх.

Очільник ОВА зазначив, що якщо загалом з січня по липень 2023 року від ворожих обстрілів загинуло 35 цивільних осіб, то за останній місяць – 17 людей, з яких одна дитина, були вбиті російськими військами у прикордонних громадах.

"Люди тут не живуть, а виживають – під постійними обстрілами, тижнями, а то й місяцями без світла. Там часто не працюють магазини, школи, лікарні. Неможливо безпечно завезти найнеобхідніші продукти харчування, ліки тощо", - пояснив він.

При цьому в умовах постійних обстрілів майже неможливо відновити зруйновані об’єкти. Ворог діє "підступно і зухвало – він навмисно обстрілює навіть ремонтні бригади". Нещодавно загинули працівники "Сумиобленерго", які виїхали на ремонт пошкодженої лінії електропередач, додав Артюх.

За словами голови ОВА, цивільні на прикордонні гинуть не тільки від артилерійських обстрілів. Нещодавно сталося зухвале вбивство лісників у Свеській громаді та жителів Шалигинської громади від рук російських ДРГ. Вони останнім часом все частіше заходять на цю територію.

Таким чином Радою оборони Сумської області було прийнято рішення про необхідність підготовки та проведення евакуації. Евакуація розпочнеться після того, як кожній родині та кожному жителю прикордоння буде роз’яснено їхні права,  забезпечені необхідні засоби і ресурси. Також це відбудеться після того, як кожна родина у прикордонних населених пунктах буде готова до переміщення.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, командувач об’єднаних сил Збройних сил України Сергій Наєв закликав мешканців прикордонних районів Сумської області евакуюватися. Як зазначається, Сумський напрямок залишається найбільш небезпечним у Північній операційній зоні.

Головне