МЗС Естонії звільнило співробітницю за наукову роботу, що підтримує кремлівські наративи

МЗС Естонії звільнило співробітницю за наукову роботу, що підтримує кремлівські наративи

Міністерство закордонних справ Естонії звільнило співробітницю посольства в Туреччині через наукову роботу про "український націоналізм", яка містить кремлівську пропаганду.

Про це повідомляє Postimees.

Марія Саранцева, яка працювала секретарем візової секції в естонському посольстві в Анкарі, втратила роботу через свою наукову роботу, яка поширює проросійські наративи щодо України. Її дослідження на тему українського націоналізму було представлене 7 березня 2024 року в університеті Хаджі Байрама Велі, а 28 травня було затверджене і опубліковане в журналі Journal of Crises and Political Research.

У своїй роботі Саранцева описала Революцію гідності як "державний переворот" і порівняла сучасну Україну з нацистською Німеччиною. Також вона назвала російську агресію у 2014 році "відділенням" окупованих територій.

Наукова робота викликала обурення в Естонії через використання російських джерел та підтримку наративів Кремля. Міністерство закордонних справ країни прийняло рішення звільнити Саранцеву, зазначивши, що не може співпрацювати з особою, яка публічно підтримує такі ідеї.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, у тимчасово окупованому Старобільську на Луганщині російські загарбники організували пропагандистські кампанії у школах, де старшокласників намагаються залучити до підписання контрактів з російськими військовими.

Головне