МВФ попередив про загрозу ШІ для людей: "Робочі місця можуть зникнути"

МВФ попередив про загрозу ШІ для людей:

Близько 40% робочих місць у світі можуть постраждати через розвиток технологій штучного інтелекту (ШІ). Відповідну оцінку озвучила директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва, пише CNN.

При цьому, за її словами, більше постраждають країни з розвиненою економікою. У таких державах ШІ може вплинути на 60% робочих місць.

"Технології ШІ здатні виконувати ключові завдання, які зараз виконуються людьми, що може знизити попит на робочу силу, що призведе до зниження заробітної плати та скорочення найму. У крайніх випадках деякі з цих робочих місць можуть зникнути", - вказала Георгієва.

Водночас у країнах, що розвиваються та державах з низькими доходами штучний інтелект зачепить 40% та 26% робочих місць відповідно. Ця тенденція, своєю чергою, може вилитися у поглиблення нерівності.

"Багато з цих країн не має інфраструктури або кваліфікованої робочої сили, щоб скористатися перевагами ШІ, що підвищує ризик того, що з часом технологія може посилити нерівність", - пояснили в МВФ.

Георгієва закликала світові уряди створити системи соцзахисту та започаткувати спеціальні програми перепідготовки людей задля протидії впливу технологій штучного інтелекту. 

Між тим, очільниця МВФ не оминула увагою і позитивний вплив на економіку, який може принести ШІ. Йдеться про можливості нарощування виробництва та збільшення доходів у всьому світі за допомогою нього.

"Штучний інтелект змінить світову економіку. Давайте подбаємо про те, щоб це принесло користь людству", - підсумували Георгієва. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На заводі Tesla в Техасі робот атакував інженера

Нагадаємо, як і торік, цього року на Всесвітньому економічному форумі (ВЕФ) у Давосі штучний інтелект є однією провідних тем. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, 16 січня президент Володимир Зеленський зустрівся з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом у Давосі (Швейцарія).  

Головне