Мусієнко пояснив, чому потрібно скасувати план дій щодо членства України в НАТО

Мусієнко пояснив, чому потрібно скасувати план дій щодо членства України в НАТО

Керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко пояснив, чому необхідно скасувати план дій щодо членства (ПДЧ) України в НАТО. Про це він розповів в ефірі національного телемарафону "Єдині новини" на каналі "Ми-Україна".

"ПДЧ і багато з того, що йому притаманно, ми і так виконуємо. У нас є затверджені програми у рамках співпраці Україна-НАТО річні, які на кожен рік затверджуються. По-друге, в рамках взаємодії Україна-НАТО на високому рівні глав держав я думаю так само будуть ті заяви і побажання, які будуть до України або не будуть. Не треба мати ілюзій, все одно будуть певні, скажімо, від наших партнерів щодо реформування у правовій сфері, політичній. Це не лише стосується військового блоку. Вони так само будуть звучати", - зазначив Мусієнко.

При цьому він додав, що і Україна, і НАТО повинні бути зацікавленні у тому, щоб вже зараз почати проходити механізм взаємодії.

"Чому важливо скасувати ПДЧ? Тому що от уявіть собі, настає чіткий момент, коли в росії відбуваються певні події. В нас закінчилися, наприклад, бойові дії, російські війська відступають. І ми отримуємо ось це вікно можливостей, коли ми можемо інтегруватися в Альянс. І воно не буде тривати дуже довго. Якщо НАТО встигне фактично на своєму саміті ухвалити важливі рішення про членство України, все. Тоді вже з варіантів у росії буде або воювати з НАТО, на що, я думаю, вони не підуть, або фактично змиритися з тим станом речей, який є. А якщо буде ПДЧ, це означатиме, що НАТО дає ПДЧ, стаття 5 може не поширюватися ще роками, тому що Північна Македонія більше десятиліття була в режимі ПДЧ. Ну це означає, що стан буде такий, як і є зараз. Він нічим не буде відрізнятися абсолютно", - пояснив експерт.

Як повідомляли “Ми-Україна”, Президент Володимир Зеленський заявив, що союзники, здається, не готові ані запросити Україну в НАТО, ані зробити її членом Альянсу.

Головне