Мобільні оператори можуть забезпечити лише 4-6 годин роботи без електрики — Мінцифри

Мобільні оператори можуть забезпечити лише 4-6 годин роботи без електрики — Мінцифри

Українські мобільні оператори стикаються з серйозними викликами у забезпеченні безперебійної роботи мереж під час відключень електроенергії. Про це повідомив керівник напряму розвитку мобільного інтернету Мінцифри Станіслав Прибитько.

Він зазначає, що жоден оператор наразі не готовий повністю виконати вимогу законодавства щодо забезпечення 10-годинної автономної роботи базових станцій до 1 лютого 2025 року.

В середньому, мобільні оператори здатні забезпечити автономну роботу мереж до 4-6 годин без електропостачання.
Lifecell має понад 10 тисяч базових станцій, більшість з яких оснащені літієвими батареями, що забезпечують до 4 годин автономної роботи. Понад 1700 станцій підключені до генераторів для подальшої підтримки роботи.

Vodafone Україна обладнав тисячі базових станцій літієвими акумуляторами, які забезпечують 4-6 годин автономності. Компанія планує встановлення дизельних генераторів на критично важливих об'єктах.

"Київстар", за словами директора Олександра Комарова, має близько 15 тисяч ключових станцій. 60% з них можуть працювати без електрики понад 4 години, а 40% - 2-3 години. Компанія має 2100 генераторів, 30% з яких належать третім сторонам, включаючи конкурентів.

Оператори активно працюють над поліпшенням ситуації. "Київстар" планує забезпечити 25% мережі генераторами для роботи до трьох діб, хоча за тривалої відсутності електропостачання мережа може перейти на базовий сервіс 3G. Всі оператори прагнуть збільшити тривалість автономної роботи станцій, але досягнення 10-годинного нормативу залишається складним завданням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим зайнятися під час блекаутів?

Нагадаємо, у межах ініціативи Президента України, Мінцифра домоглася блокування 31 застосунку онлайн-казино в Google Play та App Store

Як писали "Ми-Україна" раніше, президент України Володимир Зеленський підтримав рішення Ради національної безпеки й оборони щодо впровадження нових санкцій. Про це повідомили на сайті Офісу президента.

Головне