Між Сходом і Заходом: Туреччина подала заявку на вступ до БРІКС, - Bloomberg

Між Сходом і Заходом: Туреччина подала заявку на вступ до БРІКС, - Bloomberg

Туреччина офіційно подала заявку на вступ до групи країн БРІКС, яка об'єднує ринки, що розвиваються. Про це від власних джерел дізналось Bloomberg.

За інформацією джерел видання, адміністрація президента Реджепа Таїпа Ердогана вважає, що "геополітичний центр ваги зміщується від розвинених економік". За їхніми словами, такий крок Анкари відображає її прагнення розвивати зв'язки з усіма сторонами багатополярного світу, продовжуючи при цьому виконувати свої зобов'язання як члена НАТО.

"Туреччина може стати сильною, процвітаючою, престижною та ефективною країною, якщо вона покращить свої відносини зі Сходом і Заходом одночасно", - заявляв Ердоган у Стамбулі минулими вихідними.

Як виявилось, заявка на вступ до БРІКС була подана кілька місяців тому на тлі розчарування у зв'язку з відсутністю прогресу в десятирічній спробі Туреччини вступити до Європейського Союзу. Також це частково є результатом розбіжностей з іншими членами НАТО після того, як Анкара підтримувала тісні зв'язки з Москвою після її широкомасштабного вторгнення в Україну в 2022 році.

БРІКС, до якого входять Бразилія, росія, Індія, Китай та Південна Африка, нещодавно розширився, прийнявши Іран, ОАЕ, Ефіопію та Єгипет. Саудівська Аравія також отримала запрошення.

Туреччина розглядає вступ до БРІКС як можливість покращити економічну співпрацю з рф та Китаєм і стати торговельним каналом між ЄС та Азією. Країна прагне стати хабом для експорту газу з росії та Центральної Азії.

Попри це, Туреччина не полишає паралельних зусиль щодо відновлення переговорів про членство з ЄС. У МЗС країна наголошують, що це залишається "стратегічною метою" країни.

Як писав "Ми-Україна" раніше, США пригрозили Туреччині наслідками за допомогу воєнній машині Кремля.

Головне