Між Фінляндією та Естонією підірвали морський газопровід: за цим може стояти росія

Між Фінляндією та Естонією підірвали морський газопровід: за цим може стояти росія

У Фінській затоці було пошкоджено морський газопровід, який пролягає між Фінляндією та Естонією. Місце пошкодження газопроводу сталося у економічній зоні Фінляндії, повідомляє видання Iltalehti.

За даними ЗМІ, до пошкодження газопроводу може бути причетна росія. Однак фінська влада досить обережна з цими звинуваченнями і планує провести детальне розслідування.

За словами прем'єр-міністра Фінляндії Петтері Орпо, пошкодження не могло виникнути внаслідок коливань тиску. 

"Цілком ймовірно, що пошкодження є результатом зовнішньої діяльності. Влада Фінляндії почала розслідування з цього приводу", - зазначив Орпо.

При цьому він додав, що дана ситуація викликає певне занепокоєння. Тому Фінляндія посилено контактує щодо цього зі своїми союзниками у НАТО та ЄС.

"Фінляндія добре підготовлена. Захист критичної інфраструктури є дуже важливим питанням і ми над цим працюємо. Необхідно бути готовим до нових сюрпризів, тому ми посилено працюємо як всередині країни, так і з міжнародними партнерами", - наголосив фінський прем'єр.

У той же час в прикордонній службі Фінляндії повідомили, що пошкодження газопроводу виявили у понеділок вранці, 9 жовтня. І хоча влада запевняє, що всі системи в країні працюють нормально попри пошкодження, газопровід не функціонуватиме кілька місяців.

Як відомо, Військово-морські сили Швеції ще минулої весни попереджали про можливість диверсії з боку рф. У відомстві заявляли, що росія збирається атакувати газопровід у Фінській затоці.

Раніше "Ми-Україна" писали, що 4 квітня голова Міністерства закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто підписав документ про вступ Фінляндії до НАТО

Головне