Місяць Землі зменшується у розмірах: що кажуть вчені

Місяць Землі зменшується у розмірах: що кажуть вчені

За останні декілька мільйонів років Місяць зменшився в окружності на 45,7 м. Відповідних висновків дійшли дослідники місії Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), пише CNN.

Для Землі таке зменшення єдиного природного супутника не матиме суттєвого впливу, зокрема і на припливні цикли. Однак для самого Місяця це явище має важливе значення. 

"Існує зовнішнє ядро, яке розплавлене і остигає. У міру охолодження Місяць стискається, внутрішній обсяг змінюється, і корі доводиться пристосовуватися до цієї зміни", - розповів провідний автор дослідження Томас Р. Уоттерс, який обіймає посаду старшого наукового співробітника Центру Землі Національного музею авіації та космонавтики.

У зв'язку із цим на поверхні небесного тіла виникають складки - "як виноград, що зморщується до родзинок" та розломи. Це своєю чергою, призводить до виникнення так званих "місячних землетрусів", які подекуди тривають години, а також до зсувів ґрунту.  

"Місяць вважається геологічно мертвим об'єктом, де нічого не відбувалося протягом мільярдів років, але це дуже далеко від істини. Ці розломи дуже молоді. Ми дійсно виявили зсуви, які сталися в той час, коли Lunar Reconnaissance Orbiter був на орбіті Місяця", - додав Уоттерс. 

Найпотужніший землетрус на Місяці мав силу у 5,0 балів. Для Землі ця магнітуда вважається помірною, проте у зв'язку із нижчою гравітацією для земного супутника вона є досить сильною.

"На Землі у вас набагато сильніша гравітація, яка утримує вас на поверхні. На Місяці, який є набагато меншим, навіть невелике прискорення поверхні потенційно може збити вас з ніг. Така тряска може почати розкидати предмети в умовах низької гравітації", - пояснив Уоттерс.

Такі "місяцетруси", за прогнозами науковців, можуть стати проблемою для майбутніх пілотованих десантних місій на астрономічний об'єкт.

Нагадаємо, 19 січня Японія поповнила невеликий перелік країн світу, яким вдалося посадити свій модуль на Місяць. У 2023 році такого результату вдалось досягнути і Індії. 23 серпня індійська місія “Чандраян-3” успішно здійснила посадку на Місяці.

Як писав "Ми-Україна" раніше, на початку року Індійське космічне агентство успішно запустило ракету з супутником-обсерваторією, яка вивчатиме астрономічні об’єкти, такі як чорні діри. 

Головне