Меркель знала про наміри Кремля шантажувати ЄС газом для запуску Nord Stream 2, але приховала це, - розслідування

Меркель знала про наміри Кремля шантажувати ЄС газом для запуску Nord Stream 2, але приховала це, - розслідування

Ексканцлерка Німеччини Ангела Меркель знала про ризики шантажу з боку росії щодо запуску газопроводу "Північний потік-2", але приховала цю інформацію. Відповідного висновку дійшли журналісти видання Handelsblatt за підсумками власного розслідування, пише The Telegraph.

Газопровід "Північний потік-2" був спроєктований для подвоєння постачання російського газу безпосередньо до ФРН в обхід України. Це викликало значні суперечки через ризики для енергетичної безпеки та економіки нашої країни.

Критики побоювалися, що прямі поставки газу з росії у Європу позбавлять Україну доходів від транзитних зборів. Коли ці занепокоєння були озвучені, а запуск газопроводу затримувався через регуляторні перешкоди, рф почала скорочувати постачання ресурсу через діючий "Північний потік-1".

В останні місяці свого канцлерства у 2021 році Меркель публічно заявляла, що немає підстав вважати, що Москва обмежує постачання газу. Проте, за конфіденційними документами, з якими ознайомилась Handelsblatt, Міністерство економіки ФРН попереджало її про "дуже повільне" наповнення газосховищ та "драматичні наслідки" газової залежності від Кремля.

Це відкриття з'явилося після публікації газетою Süddeutsche Zeitung документів, які показали, що два послідовні уряди Меркель активно лобіювали запуск "Північного потоку-2", стверджуючи, що угода з "Газпромом" - це "приватний проєкт". І це попри неодноразову критику з боку США та європейських союзників щодо ризиків надмірної енергетичної залежності від Кремля.

ФРН повідомила Москві, що умовою угоди про транспортування російського газу дном Балтійського моря є продовження використання росією наземних газопроводів через Україну. Але в документах Мінекономіки після зустрічі з ексканцлером та лобістом "Газпрому" Герхардом Шредером міститься застереження, що цю державну компанію "не можна змусити" дотримуватись цієї умови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Відповідальна за війну!": Меркель дорікнули її політичними прорахунками

Як писав "Ми-Україна" раніше, після російського широкомасштабного вторгнення в Україну у лютому Nord Stream 2 був офіційно скасований. Обидва газопроводи - "Північний потік-1" і "Північний потік-2" - були суттєво пошкоджені невідомими зловмисниками у вересні того ж року.

Головне