МАГАТЕ: Мінування ставка-охолоджувача ЗАЕС не зафіксовано, але міни є в інших місцях

МАГАТЕ: Мінування ставка-охолоджувача ЗАЕС не зафіксовано, але міни є в інших місцях

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) не підтвердило мінування ставка-охолоджувача ЗАЕС. Однак станція замінована за периметром та в деяких місцях всередині.

Про це повідомлила прес-служба МАГАТЕ. Як зазначається, під час візиту генерального директора, включно зі ставком-охолоджувачем, мін на місці виявлено не було.

"Однак МАГАТЕ відомо про попереднє розміщення мін за межами периметра заводу, про що агентство повідомляло раніше, а також у певних місцях усередині, які, як пояснив персонал "служби безпеки" (керується російськими окупантами - ЕП), були з оборонною метою", – йдеться в повідомленні.

При цьому гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі пояснив, що оцінка Агентства цих конкретних місць розміщення полягала в тому, що хоча наявність будь-якого вибухового пристрою не відповідає стандартам безпеки, основні функції безпеки об’єкта "не зазнають істотного впливу". За цією проблемою наразі продовжують стежити з "великою увагою".

"Ситуація з ядерною безпекою та захищеністю на Запорізькій атомній електростанції надзвичайно крихка. Втрата Каховського водосховища стала катастрофою для регіону в цілому, а також додала серйозних труднощів для цієї великої атомної електростанції", - заявив Гроссі.

Гендиректор МАГАТЕ зазначив, що тепер, як ніколи, усі сторони повинні повністю дотримуватися основних принципів МАГАТЕ. Вони спрямовані на запобігання ядерній аварії.

"Ми активізуємо наші зусилля, щоб допомогти забезпечити ядерну безпеку та захист, а також надаючи допомогу постраждалому регіону іншими способами", - додав Гроссі.

Нагадаємо, очільник Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі втретє поїхав на ЗАЕС, яка вже 16 місяців перебуває під контролем росіян.

Він також наголосив на тому, що станція не працює з вересня минулого року. На сьогодні у “гарячому” стані зупину перебуває лише один блок (його окупанти використовують для виробництва пари). Решта перебувають у ”холодному” стані.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, експертам МАГАТЕ потрібен доступ до місця поблизу ЗАЕС. Це необхідно, щоб з’ясувати причину значної розбіжності між різними вимірами висоти водосховища, яке постачає воду для охолодження шести реакторів станції

Головне