Мадуро "призначили" переможцем виборів у Венесуелі: опозиція та США сумніваються у чесності підрахунків

Мадуро

Національна виборча рада Венесуела, яка вважається підконтрольною президенту Ніколасу Мадуро, оприлюднила дані, згідно з якими після підрахунку 80% бюлетенів чинний глава держави отримує 51,2% голосів, а його опонент Едмундо Гонсалес - 44%. Офіційні результати суперечать екзит-полам, які вказували на перевагу опозиційного кандидата, пише Reuters.

Сама опозиція раніше заявляла про "причини для радості" і закликала своїх прихильників пильно стежити за підрахунком голосів.

Мадуро, який перебуває при владі з 2013 року, вже встиг заявити про свою перемогу, назвавши її "тріумфом миру та стабільності". Він також анонсував підписання указу про проведення "великого національного діалогу".

Міжнародна спільнота висловлює серйозне занепокоєння щодо прозорості виборчого процесу. Так, державний секретар США Ентоні Блінкен перервав свій виступ на міжнародній зустрічі, щоб прокоментувати ситуацію.

"У нас є серйозні побоювання, що оголошені результати не відображають волю або голоси венесуельського народу", - публічно заявив дипломат.

Блінкен наголосив на необхідності чесного підрахунку кожного голосу та закликав виборчі органи Венесуели до повної прозорості у своїх діях. Він заявив, що виборчі органи повинні опублікувати докладні результати голосування. 

Дані опитування, проведеного Edison Research показали, що Гонсалес мав набрати 65% голосів, а Мадуро – 31%. Місцева фірма Meganalisis прогнозувала, що Гонсалес отримає 65% голосів, а Мадуро трохи менше 14%.

Як писав "Ми-Україна" раніше, 25 липня віцепрезидентка США Камала Гарріс офіційно оголосила, що братиме участь у президентських виборах в Сполучених Штатах.

Головне