Литва передала Україні півтора мільйона боєприпасів

Литва передала Україні півтора мільйона боєприпасів

Литва у п'ятницю, 8 вересня, передала Україні півтора мільйона боєприпасів. Про це повідомила пресслужба Міністерства оборони країни.

"Литва продовжує надавати безперебійну військову підтримку Україні і сьогодні передала країні, що воює, півтора мільйона патронів", — йдеться в заяві оборонного відомства.

Як зазначається, військова підтримка, надана Литвою Україні до осені 2023 року, включає вертольоти Мі-8, зенітні установки L-70 з боєприпасами, бронетранспортери M113. Також надані мільйони патронів та боєприпаси для гранатометів.

Незабаром в Україну також будуть передані ракетні комплекси NASAMS, засоби протидії, матеріально-технічне обладнання та інше забезпечення.

Крім передачі військової техніки та обладнання, Литва постійно активно навчає українських військових, забезпечує лікування та реабілітацію українців. Країна також організовує консультації експертів та виділяє кошти міжнародним фондам підтримки України.

Водночас підтримка України Литвою з початку повномасштабного вторгнення досягла 0,5 млрд. євро та надаватиметься і надалі. На 2024−2026 роки передбачено пакет військової допомоги в розмірі 200 млн євро. Загальний обсяг допомоги Литви вже становить понад 1 млрд євро, або понад 1,2% валового внутрішнього продукту країни, половина цієї суми — військова допомога.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Литва викликала на бесіду апостольського нунція Ватикану після того, як папа Франциск у своєму виступі звеличив російський імперіалізм. Це стандартна дипломатична процедура для висловлення однією країною невдоволення діями іншої. Вказується, що дипломата Ватикану чекають у відомстві відразу ж, як він повернеться з відпустки.

Головне