Львівський митник оформлював товари як "гуманітарку": його затримало ДБР

Львівський митник оформлював товари як

Співробітник Львівської митниці за хабарі оформлював вантажі під виглядом гуманітарної допомоги. Про це повідомили у Державному бюро розслідувань.

Митник вимагав гроші від комерсантів, натомість обіцяючи їм пришвидшити оформлення вантажів.

"Працівники ДБР затримали співробітника Львівської митниці за систематичне отримання хабарів. Він вимагав від комерсантів гроші за організацію "пришвидшеної" процедури оформлення вантажів - під виглядом гуманітарної допомоги", - йдеться у повідомленні.

Один з таких випадків було зафіксовано у травні 2023 року - хабарник заявив представнику комерційної структури, що за додаткову плату може допомогти зі швидким оформленням товарів під виглядом "гуманітарної допомоги" без сплати обов’язкових митних платежів. За це митник вимагав певний відсоток від загальної вартості вантажу.

"Комерсант не "пристав на пропозицію" та звернувся до ДБР із відповідною заявою", - зазначили у Бюро.

Протягом певного часу ДБР проводило розслідування у цій справі та задокументувало низку зустрічей, під час яких посадовець роз’ясняв бізнесмену механізм ухилення від сплати митних платежів. 

"У серпні поточного року митник одержав 22 тис. доларів США за безперешкодний пропуск товарів під виглядом гуманітарної допомоги на територію України без сплати обов’язкових митних платежів. Навар фігуранта склав 14% від реальної вартості вантажу", - йдеться у матеріалах розслідування.

ДБР затримало зловмисника після отримання чергового хабаря, а саме 16,3 тисяч доларів. Чоловікові оголосили підозру за ч. ч. 3, 4 ст. 368 КК України (прохання службовою особою надати неправомірну вигоду та одержання службовою особою неправомірної вигоди в особливо великому розмірі).

Нині співробітники Бюро встановлюють інших можливих співучасників незаконної схеми.

Раніше "Ми-Україна" писали, що в Україні відкрили понад 400 справ щодо оборудок з гуманітаркою.

Головне