Льотчиків буде менше, ніж F-16: Київ обвинуватив США у затягуванні навчань пілотів

Льотчиків буде менше, ніж F-16: Київ обвинуватив США у затягуванні навчань пілотів

Київ винуватить Сполучені Штати у затягуванні підготовки українських льотчиків на винищувачах F-16. Українська сторона вважає, що з цієї причини до завершення року ми матимемо недостатню кількість підготовлених пілотів. 

"Поки що у нас буде менше підготовлених пілотів, ніж винищувачів", - наголосила в коментарі The Times очільниця спеціальної парламентської комісії з озброєнь і боєприпасів Олександра Устінова.

За її словами, на цю мить лише вісім українських пілотів проходять навчання в Тусоні, штат Арізона. Третя програма підготовки в Румунії ще не розпочалася. Київ просив Вашингтон надати ще принаймні десять місць у програмах навчання, але отримав відмову. США заявили, що інші країни випереджають українських пілотів у черзі на навчання, і вони не можуть порушувати свої зобов'язання перед ними.

Представник американського оборонного відомства також зауважив, що українські льотчики мають труднощі зі знанням англійської мови та льотною програмою, називаючи прогрес навчання на F-16 "вкрай мізерним". Устінова відкинула ці твердження, назвавши їх "смішними", та додала, що це не аргументи, а виправдання.

Як відомо, низка партнерів та союзників по Північноатлантичному альянсу, зокрема Бельгія, Данія, Нідерланди та Норвегія, раніше пообіцяли передати Україні понад 60 бойових літаків F-16. Однак, якщо США продовжуватимуть затягувати підготовку українських пілотів, Україна може не мати достатньої кількості кваліфікованих льотчиків для ефективного використання цих літаків проти рф.

Як писав "Ми-Україна" раніше, 16 червня президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна вже найближчим часом отримає винищувачі F-16 від Данії

Головне