Литва перераховуватиме штрафи за недотримання санкцій на відновлення України

Литва перераховуватиме штрафи за недотримання санкцій на відновлення України

Литва введе штрафи за порушення міжнародних санкцій, а зібрані санкційні суми будуть спрямовані до Фонду співробітництва для відновлення України, повідомляє LRT.

Згідно з внесеними змінами до Закону про співпрацю з метою розвитку та гуманітарної допомоги, за це рішення проголосували 99 членів Сейму. Згідно з ухваленою поправкою, штрафи і конфісковані активи, що надходитимуть, будуть передані у Фонд в разі порушення міжнародних або національних санкцій.

У внесених змінах також чітко вказано, що ці фінансові ресурси будуть використовуватися виключно для підтримки відновлення України після російської агресії.

Зазначається, що ця поправка буде діяти протягом десяти років, а саме до січня 2034 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні зʼявиться реєстр постраждалих від війни: хто до нього потрапить та навіщо він потрібен

"Мета полягає в тому, щоб Литва зробила єдиний внесок у відновлення України і продемонструвала свою тверду прихильність підтримці України перед обличчям російської агресії", - наголосила заступниця міністра закордонних справ Йовіта Нелюпшене.

За її словами, Литва планує активно сприяти відновленню України, діючи самостійно і не чекаючи рішень Європейського Союзу або міжнародних інстанцій.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, співробітники СБУ у Чернівецькій області затримали злочинну групу, яка отримувала понад 100 000 доларів щомісяця, організовуючи виїзд за кордон ухильників від призову до армії. Вартість "послуг" оцінювали від трьох до п'яти тисяч доларів США залежно від терміновості виїзду.

Головне