Літаки F-16 від США розмістять на території України, - Салліван

Літаки F-16 від США розмістять на території України, - Салліван

Винищувачі F-16, які США поставлять Україні, будуть розміщені на українській території, підтвердив радник Білого дому з питань національної безпеки Джейк Салліван в інтерв'ю PBS.

“Планується поставити F-16 в Україні, і двостороння безпекова угода, яку підписали президент (США) і президент Зеленський, підкріпила цей пункт, що ми хочемо допомогти Україні мати цей потенціал. Це має бути потужність, яка базується в Україні”, - сказав Салліван.

Він також підкреслив, що США дозволяють Україні атакувати російські сили, які обстрілюють Україну з території росії.

“Ми чітко дали зрозуміти, - що вони (Україна) можуть використовувати системи протиповітряної оборони, у тому числі ті, що постачаються Сполученими Штатами, щоб зняти російські літаки з неба, навіть якщо ці російські літаки знаходяться в російському повітряному просторі, якщо вони збираються обстріляти український повітряний простір”, - сказав він.

Нагадаємо, що частина західних винищувачів F-16, які передадуть Україні в рамках оборонної допомоги, буде розміщена на іноземних авіабазах. Це рішення призначене для забезпечення безпеки літаків і їх використання для підготовки українських пілотів, частину з яких також навчатимуть за кордоном.

Як писали "Ми-Україна" раніше, віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина заявила, що Угорщина не перешкоджатиме вступу України в ЄС, але для успішного проходження цього процесу необхідна підтримка Єврокомісії.

Головне