Київська компанія допомагала "Росатому" будувати АЕС по всьому світу, - СБУ

Київська компанія допомагала

Слідчі СБУ викрили одну з київських компаній, яка співпрацювала з "Росатомом" навіть після повномасштабного вторгнення рф в Україну та запровадження проти агресора санкцій. Йдеться про фірму-монополіста у сфері трубопровідної арматури для атомних електростанцій.

До 24 лютого 2022 року вона завозила свою продукцію на територію рф через через власного московського дилера. Головним її клієнтом був "Росатом".

"Київське бюро продовжило цю співпрацю навіть після повномасштабного вторгнення, заборони вивезення товарів на митну територію рф і введення санкцій проти "Росатому". Для цього розробили схему обходу санкційних обмежень. Фіктивними замовниками української продукції у ній виступали підконтрольні зарубіжні фірми", - інформує СБУ.

За даними відомства, після перетину кордону вантажі "переоформлювали" на компанії, підконтрольні російському держхолдингу.

Від початку війни було здійснено 16 експортних операцій на користь рф на суму близько 42 млн гривень.

СБУ повідомила гендиректору компанії і двом його підлеглим про підозру за статтею про пособництво державі-агресору. Фігурантам справи загрожує до 12 років за ґратами. Їм усім обрано міру запобіжного заходу у виді тримання під вартою без права внесення застави.

Як писав "Ми-Україна" раніше, 8 червня правоохоронці затримали екс-нардепа, чиї заводи забезпечували російський ВПК комлектуючими після 24 лютого 2022 року.

Справа стосується українського концерну, який має заводи у двох містах – Сумах та Полтаві. Вони виготовляли певні комплектуючі і вправляли їх на російських ринок навіть після повномасштабного вторгнення агресора.

Головне