Київрада затвердила перелік пам’ятників для демонтажу

Київрада затвердила перелік пам’ятників для демонтажу

Депутати Київради затвердили перелік із 69 пам’ятників, памʼятних знаків і елементів оздоблення, пов’язаних із СРСР чи рф. Їх демонтують чи перенесуть. 

Про це повідомляє Київради.

Наприклад, серп і молот на мосту Патона демонтуватимуть "зі збереженням художнього рішення". Обіцяють провести конкурс на встановлення нових елементів. У січні 2022 року там уже замінили радянську зірку на барельєф з обличчям архангела Михаїла як покровителя Києва.

До списку увійшли і пам’ятники, які вже демонтували: пам'ятка з двома робітниками під Аркою свободи українського народу (раніше – Арка дружби народів), пам’ятники Ватутінку, Чкалову.

Також у переліку кілька пам’ятників Пушкіну: у Національній бібліотеці імені Вернадського; на вулиці Кудрявській, де раніше був музей Пушкіна; на Берестейському проспекті (раніше – проспект Перемоги); бюст на вулиці Омеляновича-Павленка; погруддя на вулиці Чорновола. Напередодні, у квітні 2023 року, в МКІП позбавили охоронного статусу два пам’ятники Пушкіну в Печерському й Шевченківському районах.

Для цих пам’ятників, пам’ятних знаків і елементів оздоблення мають визначити місця тимчасового зберігання. Це повноваження департаменту міського благоустрою КМДА та районних державних адміністрацій. Перед знесенням департамент також має звернутися до Нацполіції, щоб забезпечити охорону під час демонтажу.

Київ виходить на фінішну пряму в питанні дерусифікації, вважає заступник голови КМДА Володимир Прокопів. Робоча група з вивчення питань усунення пам’ятних об’єктів, пов’язаних із рф, працювала з вересня: це експерти Інститут національної пам’яті та інституцій НАН України. Загалом група склала список із 297 пропозицій (із них 95 пам’ятників чи пам’ятних знаків і 201 елемент оздоблення).

Як повідомляли “Ми-Україна”, 24 серпня відбудеться демонтаж радянського символу зі скульптури “Батьківщина-мати” у Києві і його заміна на державний герб України. 

Головне