Куба знову зазнала повного знеструмлення

Куба знову зазнала повного знеструмлення

Електромережа Куби вранці в суботу, 19 жовтня, зазнала нового повного знеструмлення, лише через кілька годин після оголошення про відновлення електропостачання.

Про це повідомляє Reuters.

Згідно з інформацією, наданою державними ЗМІ, кубинський мережевий оператор UNE о 6:15 зафіксував “повне відключення національної електроенергетичної системи”. Це сталося після того, як напередодні в п’ятницю одна з найбільших електростанцій на острові вийшла з ладу, залишивши без світла понад 10 мільйонів людей.

Перед аварією електромережі, в країні вже спостерігався дефіцит електроенергії, що змусило уряд скасувати шкільні заняття та відправити неосновних державних працівників додому, намагаючись заощадити паливо. У п’ятницю ввечері з’явилася надія на відновлення постачання електроенергії, оскільки вогні почали блимати в різних частинах острова.

Оператор мережі не надав детальної інформації про причини повторного збою, а також про терміни відновлення електропостачання. 

“Уряд Куби звинуватив погіршення стану інфраструктури, дефіцит палива та зростання попиту, що тривають тижні відключень електроенергії - часто від 10 до 20 годин на день на більшій частині острова”, - йдеться у повідомленні.

Крім того, сильний вітер, що виник внаслідок урагану Мілтон, ускладнив доставку дефіцитного пального для електростанцій. Цього року поставки пального на Кубу значно зменшилися через скорочення експорту з Венесуели, росії та Мексики. 

“Ключовий союзник Венесуела вдвічі скоротив поставки субсидованого палива на Кубу цього року, змусивши острів шукати деінде набагато дорожчу нафту на спотовому ринку. Уряд Куби також звинувачує торгове ембарго США, а також санкції, введені тодішнім президентом Дональдом Трампом, у постійних труднощах із придбанням палива та запчастин для експлуатації та обслуговування своїх нафтових електростанцій”, - йдеться у повідомленні..

Сполучені Штати заперечують будь-яку причетність до обвалу електромережі на Кубі.

Як писав “Ми-Україна” раніше, армія рф 19 жовтня завдала ударів по території України, внаслідок цього понад 73 тисячі споживачів у трьох областях залишаються без світла.

Головне