Кремль вдався до ядерних погроз напередодні контрнаступу ЗСУ, - ISW

Кремль вдався до ядерних погроз напередодні контрнаступу ЗСУ, - ISW

Москва знову вдається до погроз ядерною зброєю, аби стримати західну військову допомогу Україні напередодні запланованого контрнаступу.

Про це йдеться в щоденному звіті аналітиків Інституту вивчення війни (ISW). Як зазначається, Кремль, можливо, спробує примусити Білорусь до подальшої інтеграції в рамках Союзної держави, коли президент рф Володимир Путін і президент Білорусі Олександр Лукашенко зустрінуться в Москві 5-6 квітня.

При цьому міністр оборони рф Сергій Шойгу виправдав рішення росії розмістити тактичну ядерну зброю в Білорусі. Він звинуватив НАТО в активізації бойової підготовки і розвідувальної діяльності поблизу російських і білоруських кордонів. Також він звинуватив Захід в ескалації війни в Україні, надавши додаткову військову допомогу Україні 4 квітня.

"Кремль продовжує намагатися використовувати ядерні погрози, щоб стримати військову допомогу Заходу Україні напередодні запланованого контрнаступу України. Заяви Шойгу не містять нової інформації щодо білоруських навчань і, ймовірно, є частиною інформаційної операції", - йдеться в звіті аналітиків.

Крім того, Москва продовжує докладати зусиль, щоб неправдиво запевнити російську громадськість у тому, що війна в Україні не матиме значних довгострокових економічних наслідків.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, високий представник Європейського Союзу Жозеп Боррель заявив, що рішення росії розмістити ядерну зброю на території Білорусі веде до подальшої ескалації напруги. Це також є прямою загрозою для всієї системи європейської безпеки. Напередодні міністр оборони росії Сергій Шойгу доповів про оснащення військових Білорусі комплексами “Іскандер-М”. Вони можуть нести ядерні заряди.

Головне