Контрнаступ, звільнення Залужного та загроза війни в Європі: головне з інтервʼю Зеленського телеканалу Rai 1

Контрнаступ, звільнення Залужного та загроза війни в Європі: головне з інтервʼю Зеленського телеканалу Rai 1

Президент Володимир Зеленський дав інтерв'ю національному італійському телеканалу Rai 1, в якому оцінив поточну ситуацію на фронті, прокоментував чутки про зняття Валерія Залужного з посади, розповів про загрозу війни в Європі та очікування від прийдешніх виборів президента у США. 

Про те, чи були думки "здатися"."Жодного разу я не думав, щоб послабити свою впевненість, жодного разу. Мало того, я знаю, що ми переможемо, обов'язково”.

Про вступ в ЄС. "Деякі речі у нас зроблені в Україні, яких немає у деяких країн, які вже в ЄС… Ми можемо пройти (шлях до вступу, – ред) дуже швидко”.

Про майбутні вибори в США. "Я б хотів би вірити і сподіватися, якщо будуть зміни в керівництві держави, Сполучених Штатів, що це не буде мати вплив”.

Про "стагнацію на фронті" та контрнаступ. "Морська частина операції дала позитивний ефект - ми витиснули їхні кораблі, росія втратила багато кораблів, а головне, вона втратила вплив у Чорному морі, і ми вибудували "зерновий коридор", незалежний від рф... Що стосується сухопутної лінії, ви праві і там стагнація. І це факт, тому що не вистачило дечого. Я вважаю, що з точки зору кількості відповідної амуніції були затримки. А затримки - це і є прорахунок. Але, чесно кажучи, ми ж не боремося просто з терористичною організацією - ми боремося з терористами, які є однією з найбільших армій у світі".

Про загрозу війни в Європі. "Війна може прийти до Європи через те, що ми маємо справу з Путіним… Ніхто не буде готовий так, як Україна, тому що ми давно в війні. Армії Європи не будуть готові. Буде шок”.

Про можливе звільнення Залужного.  Україна "однозначно потребує перезавантаження": "Коли ми говоримо про це, я маю на увазі заміну ряду державних керівників, а не лише у військовому секторі. Я думаю про цю заміну. Але якщо ми хочемо перемогти, ми всі повинні рухатися в одному напрямку, бути впевнені в перемозі, ми не повинні падати духом, опускати руки, ми повинні мати правильну позитивну енергію... Тому я говорю про перезапуск. І я маю на увазі щось серйозне, що стосується не однієї людини, а напряму керівництва країни".

Нагадаємо, очільник ГУР МО Кирило Буданов заявив, що ймовірна перемога Дональда Трампа на виборах його "не дуже хвилює" та додав, що не вважає екслідера США і Республіканську партію загалом "любителями росії".

Як писав "Ми-Україна" раніше, президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден звернувся до Конгресу з закликом підтримати угоду, яка передбачає 60 млрд доларів допомоги для України.

Головне