КМЕФ 2023: Свириденко розповіла, як повертатимемо українців з-за кордону

КМЕФ 2023: Свириденко розповіла, як повертатимемо українців з-за кордону

Тема повернення вимушено переміщених українців буде для країною однією з головних в наступні роки. На цьому під час панельної дискусії "Україна і світ. Нове бачення майбутнього" на КМЕФ 2023 розповіла міністерка економіки Юлія Свириденко.

"Шість мільйонів українців ми не готові втрачати і нас не дуже влаштовують статистичні дані попередніх війн, коли лише 30% вимушено переміщених осіб повертаються в країну після завершення війни. Мігранти будуть повертатися, якщо будуть створені в першу чергу безпекові умови і економічні стимули", - розповіла вона. 

Одним з найважливіших аспектів є житло.  

“Ми запустили цього року масову іпотеку і бачимо великий попит на цей продукт. Я вважаю, що це як раз той стимул, який буде дозволяти українцям повертатися, крім зрозуміло відшкодованого зруйнованого житла", - сказала Свириденко. 

Ще один не менш важливий пункт, на який вона звернула увагу, це робочі місця. 

“Це і можливість бути працевлаштованими і можливість створити та розпочати власну справу. Ми зробили маленький крок, сподіваюсь у наступні роки зможемо масштабувати цю програму. Видано вже 10 000 грантів на створення власної справи", - зазначила міністерка.

Проблема на ринку праці в Україні, за її словами, пов'язана зі структурним безробіттям - коли великі роботодавці не можуть знайти спеціалістів потрібної їм кваліфікації .

"Вирішується ця проблема тільки можливість навчатися або перенавчатися. Ми також розпочали програму - даємо ваучери, щоб українці, які хочуть отримати додаткову кваліфікацію могли це зробити. Найбільший попит середу українців становлять спеціальності, пов'язані з психологією та соціальною роботою", - розповіла Свириденко.

Попитом, за її оцінкою, будуть користуватися і професії, які пов'язані  відбудовою України та спеціалісти у тих секторах, в яких наша країна має конкуренті переваги (енергетика, транспорт, логістика, ІТ та інші).

Як писав "Ми-Україна" раніше, від початку повномасштабної війни народжуваність в Україні скоротилась на понад чверть.

 

Головне