КМЕФ 2023: чи вистачить Україні власного газу на зиму та чи захищені запаси від атак рф

КМЕФ 2023: чи вистачить Україні власного газу на зиму та чи захищені запаси від атак рф

Україна перед стартом осінньо-зимового сезону накопичили достатню кількість газу, щоб спокійно пройти опалювальний сезон. Більше про готовність до зими, запаси та нарощування газодобування розповів під час панельної дискусії "Українська енергетика. Чого очікувати взимку?" на Київському міжнародному економічному форумі (КМЕФ 2023) СЕО "Нафтогаз України" Олексій Чернишов.

"Що стосується зими, що вже починається, я можу всіх запевнити, що у нас абсолютно достатньо газу - близько 16 млрд кубометрів - у сховищах. У сховищах, які знаходяться на глибині 3000 м переважно на заході нашої держави. Ми також впевнено дивимося в питання накопичення нерезидентами газу у ПСГ. Це дуже важливий сигнал, тому що це довіра до країни та до "Нафтогазу", і на сьогодні це вже більш аніж 2 млрд кубометрів, які іноземні трейдери довірили Україні саме під час війни", - розповів він. 

Чернишов нагадав, що цьогоріч "Нафтогазу" вдалося наростити видобуток на 7%. Завдяки цьому прийдешній опалювальний період Україна проходитиме на видобутому на нашій території ресурсі.  

"Ми насправді у цьому році плануємо пройти зиму на газі українського виробництва. Це історична подія, але ми маємо розуміти, що вона відбувається під час війни і під час скороченої економіки, скороченого споживання, зменшеного навантаження, тому радіти ще завчасно. Коли будемо розвивати економіку і матимемо двозначне економне зростання, тоді будемо говорити про те, чи вистачає нам газу", - пояснив він.

Чернишов не виключив посилення російських атак на енергетичну інфраструктуру після настання холодів та підкреслив, що нам "треба бути готовими до серйозних викликів".

Як писав "Ми-Україна" раніше, від початку 2023 року "Укргазвидобування" наростила добовий видобуток газу на 3,31 млн кубів, завдяки чому вийшла на рекордні показники за останні три роки. Відповідного результату компанія досягла зокрема завдяки введенню в експлуатацію більш як півсотні свердловин, починаючи з січня 2023 року.

Головне