Китай "обрав сторону" у війні рф проти України і не може заявляти про нейтралітет, - посол США при НАТО

Китай

КНР своїм сприянням росії допомагає країні-агресорці досягати поставлених нею цілей у війні проти України. Китайська сторона передає російській "оборонці" важливі технології, мікроелектроніку та матеріали, заявила в інтерв'ю Politico пані посол США у НАТО Джуліанна Сміт.

"Китай не може претендувати на повний нейтралітет у цьому випадку, вони фактично обирають сторону... Коли Китай намагається зобразити себе нейтральною стороною, коли йдеться про цю війну, ми на це не купимося", - зазначила вона.

Вона наголосила на тому, що частина переданих Китаєм в росію товарів подійного призначення "відіграло вирішальну роль" у досягненні Кремлем певних цілей в Україні. 

"Якби КНР не надавала деякі з цих компонентів або цю матеріально-технічну підтримку, рф була б у зовсім іншій ситуації і мала б проблеми з реалізацією деяких із цих актів агресії", - уточнила вона.  

Інтерв'ю Сміт відбулось за кілька днів до старту триденного офіційного візиту держсекретаря США Ентоні Блінкена в Китай.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Китай переховує у себе корабель, яким з КНДР везли зброю в росію, - Reuters

Як писав "Ми-Україна" раніше, до цього Блінкен на широкий загал заявили, що Китай надає істотну підтримку російському військово-промисловому комплексу і наразі є ключовим постачальником критично важливих компонентів для рф. Він зазначив, що КНР доправляє в росію верстати, напівпровідники та інші товари подвійного призначення, "які допомогли росії відновити оборонно-промислову галузь". Також російський режим отримує від китайських колег "технології для крилатих ракет, мікроелектроніку та нітроцелюлозу, які рф використовує для виробництва палива для зброї". 

Головне