Китай надає пряму військову допомогу рф, натомість отримує секретні технології, - США 

Китай надає пряму військову допомогу рф, натомість отримує секретні технології, - США 

США публічно обвинуватили Китай у наданні "вельми суттєвої" допомоги російській військовій машині. В обмін на це рф передає КНР свої найсекретніші військові технології, зокрема в галузі підводних човнів та ракетобудування, заявив заступник держсекретаря США Курт Кемпбелл. 

Як пише Politico, він підкреслив, що йдеться вже не про технології подвійного призначення, а про пряму військову допомогу.

"Це складові частини вельми суттєвих зусиль з боку Китаю щодо підтримки, розбудови та диверсифікації різних елементів російської військової машини," - наголосив Кемпбелл. 

США стверджують, що обидві країни намагаються приховати це співробітництво, загнавши його "у підпілля". Водночас Китай неодноразово заперечував постачання зброї рф для використання в Україні, наполягаючи на своїй "неупередженій позиції" щодо війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Китай є головним організатором російської агресії проти України, - генсек НАТО

Кемпбелл висловив занепокоєння щодо нових можливостей, які отримує Пекін, зокрема в галузі підводних операцій, проектування авіатехніки та ракетних технологій. Це може становити загрозу не лише для США, а й для інших країн регіону, включаючи Індію, Австралію, Японію та Південну Корею.

"Ми вважаємо, що Європа може більше говорити про свої особливі проблеми, і ми вважаємо, що просте включення певних фінансових установ у режим більш ретельного спостереження та ясне роз'яснення цього матиме суттєві наслідки", - зауважив він.

Як писав "Ми-Україна" раніше, президент Фінляндії Александр Стубб заявив, що єдиного телефонного дзвінка від китайського лідера Сі Цзіньпіна до російського диктатора Володимира Путіна може бути достатньо для припинення війни в Україні

Головне