Кібератака на Київстар: СБУ ідентифікувала російських хакерів

Кібератака на Київстар: СБУ ідентифікувала російських хакерів

Експерти з кібербезпеки разом з слідчими Служби безпеки України складають доказову базу стосовно хакерів з ГРУ рф, які вчинили кібератаку на мобільного оператора "Київстар".

Про це повідомляє СБУ.

За словами голови Департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка, після завершення всіх експертиз та оголошення підозр у цьому розслідуванні матеріали будуть передані до Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

"Ми працюємо, щоб за нашим законодавством оголосити підозри, а у подальшому передати ці справи в МКС. Воєнних злочинців мають судити на міжнародному рівні" - сказав він.

В СБУ підкреслили, що кібератаки на цивільну інфраструктуру повинні вважатися воєнними злочинами.

На даний момент СБУ встановила, що атаку на "Київстар" здійснило хакерське угруповання SandWorm, яке є підрозділом російського ГРУ. Проводиться робота з експертизою пошкоджених систем та визначенням завданих збитків. Також Служба безпеки України звернулася до міжнародних партнерів з запитом на додаткову інформацію.

"Відповідати за скоєне має не лише конкретний хакер, але і, як мінімум, керівник військової частини і керівництво спецслужби, яка здійснює деструктивну діяльність", - підкреслив Вітюк.

Він також додав, що за останні роки СБУ перешкодила близько 4,5 тисячам кібератак щорічно.

Особливо важливим пріоритетом у сфері кіберзахисту є Збройні Сили України та Міністерство оборони, оскільки спроби втручання ворога у військові системи відбуваються систематично. Наприклад, СБУ перешкодила технічному проникненню ворога на 1700 пристроях українських військових.

Нагадаємо, хакерам вдалося зламати захист мобільного оператора "Київстар" через обліковий запис одного зі співробітників компанії. Користувачі "Київстар" ввечері 13 грудня почали повідомляти про відновлення роботи мережі компанії. Згодом у компанії підтвердили, що о 18:00 спеціалісти розпочали включення голосового зв'язку по всій Україні.

Втім, "Київстар" оцінює збитки від кібератаки у 3,6 млрд гривень.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, наразі немає жодного месенджера, який був би повністю безпечним. Водночас в Україні вже є приклади блокування деяких Telegram-каналів.

Головне