Хусити через Іран домовляються з Москвою про отримання російських ракет, - Reuters

Хусити через Іран домовляються з Москвою про отримання російських ракет, - Reuters

Іран виступає посередником у секретних переговорах між росією та єменськими повстанцями-хуситами щодо передачі бойовикам протикорабельних ракет. Про це від власних джерел дізналось видання Reuters.

Йдеться про можливу передачу ракет "Яхонт" (також відомих як П-800 "Онікс"), які можуть значно підвищити точність ударів хуситів по комерційних суднах у Червоному морі та збільшити загрозу для військових кораблів США та Європи, що їх захищають.

За словами двох регіональних чиновників, представники хуситів та росіян зустрічалися в Тегерані щонайменше двічі цього року. Переговори стосуються поставки десятків ракет з дальністю польоту близько 300 км. Також очікуються нові зустрічі на території Ірану у найближчі тижні.

Високопоставлений американський чиновник назвав можливість передачі ракет "вкрай тривожною". Представник Пентагону заявив, що будь-які спроби посилити можливості хуситів "підірвуть загальні міжнародні інтереси у глобальній свободі судноплавства та стабільності в Червоному морі та на Близькому Сході в цілому".

Експерти вважають, що одним із мотивів Москви озброювати хуситів може бути побоювання, що західні держави дозволять Україні використовувати своє озброєння для ударів по глибинній території рф.

Нагадаємо,  з листопада хусити неодноразово атакували судна в ключових судноплавних шляхах Червоного моря, демонструючи підтримку палестинцям у війні з Ізраїлем у Секторі Гази. Ці дії призвели до порушення світової морської торгівлі та збільшення витрат на страхування суден.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Пентагон підтвердив факт збиття хуситами двох американських безпілотників MQ-9 Reaper в регіоні Червоного моря за менш ніж сім днів вересня.

Головне