Хунта домовилась з Путіним: у Нігер заїхали російські військові

Хунта домовилась з Путіним: у Нігер заїхали російські військові

У Нігер, де торік в результаті держперевороту влада перейшла до рук хунти, приїхали військові інструктори армії рф. Як пише Reuters, росіяни прибули разом з обладнанням та технікою, зокрема системою протиповітряної оборони.

Це крок, зокрема на тлі розриву військової угоди з Євросоюзом, свідчить про те, що як Нігер, так і її "сусіди", якими також керує хунта вибудовують більш тісні стосунки з Кремлем. 

В офіційній заяві Нігеру зазначається, що це розгортання відбувається в межах нещодавні домовленостей лідера країни з російським колегою Володимиром Путіним щодо активізації співробітництва.

Кадри прибуття росіян у Нігер показав місцевий телеканал RTN. 

"Ми тут, щоб навчати нігерійську армію... і розвивати військову співпрацю між рф та Нігером", - розповідає в сюжеті один з російськи військових.

Москва відправку свого контингенту в Нігер не коментувала. Видання нагадує, що росія докладає зусиль задля посилення свого впливу на Африканському континенті, просуваючи себе "як дружню країну без колоніального минулого".

Нагадаємо, торік у липні у Нігері група військових із числа президентської гвардії організувала заколот та оголосила про повалення чинного глави держави Мохамеда Базума. Для керівництва країною була сформована Національна рада порятунку, її очолив командувач гвардії Абдурахманом Тчіані. У грудні 2023 року хунта Нігеру розірвала військову угоду з Європейським Союзом, також було відкликано дозвіл на розгортання місії ЄС в країні.

Як писав "Ми-Україна" раніше, цього року у січні аналітики Інституту вивчення війни (ISW) повідомили про наміри росії розмістити свою військову базу в країнах Африки

Головне