Хто підірвав Nord Stream: Україна відкидає звинувачення та вказує на росію

Хто підірвав Nord Stream: Україна відкидає звинувачення та вказує на росію

Офіс президента рішуче відкинув будь-яку причетність України до вибухів на газопроводах "Північний потік 1,2". 

Радник керівника ОП Михайло Подоляк в коментарі Reuters наголосив на технічній складності такої операції та вказав на Москву як на потенційного виконавця.

"Подібна акція вимагає величезних технічних та фінансових ресурсів. На момент вибухів такими можливостями володіла лише рф", - зазначив він.

Як відомо, що у вересні 2022 року, через сім місяців після початку  російського широкомасштабного вторгнення, газопроводи "Північний потік-1" та "Північний потік-2" були пошкоджені серією вибухів на дні Балтійського моря. Днями німецькі ЗМІ заявили, що Генпрокуратура ФРН видала ордер на арешт громадянина України "Володимир З.", якого у відомстві вважають причетним до диверсії. Правоохоронці також оголосили підозрюваними ще двох громадян України, серед яких одна жінка. 

Видання The Wall Street Journal опублікувало інформацію про можливу причетність високопоставлених українських чиновників до інциденту, серед яких президент Володимир Зеленський та на той час головком Валерій Заужний. Однак Подоляк категорично заперечив ці звинувачення, підкресливши відсутність стратегічних чи тактичних переваг для України від цих вибухів.

Російська сторона, зі свого боку, звинувачує у вибухах США, Велику Британію та Україну. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, тим часом, як Швеція, так і Данія заявили про своє рішення завершити розслідування, яке стосується вибухів на підводних російських газопроводах у міжнародних водах Балтійського моря у вересні 2022 року: "немає достатніх підстав для порушення кримінальної справи". 

 

Головне