Хотів би сказати, що ЗАЕС не може повторити долю "Фукусіми", але це не так, - Котін

Хотів би сказати, що ЗАЕС не може повторити долю

У роковини Чорнобильської катастрофи очільник "Енергоатому" Петро Котін нагадав, з якими безпековими викликами щоденно стикається окупована росіянами Запорізька АЕС.

"На сьогодні ми знаходимося в умовах, коли найбільша в Європі Запорізька АЕС перебуває на межі такої самої ситуації. Захоплення станції, і постійні загрози ядерній безпеці постійно погіршуються і зараз ніхто не зможе спати спокійно, поки там перебувають російські загарбники", - заявив він в ефірі марафону "Єдині новини".

Однією з найбільших загроз є "ядерщики"-дилетанти, якими росіяни замінили професійний український персонал. Частина працівників ЗАЕС вже виїхала в Україну, решта - перебуває в окупованому Енергодарі, але їх не пускають на їхні робочі місця.

Котін заявив, що йому б дуже хотілось сказати, що Запорізька АЕС не може повторити долю Фукусіми, але "саме так і розвивалась аварія" на японській станції.

"Після землетрусу було пошкоджено лінії зовнішнього живлення АЕС з енергомережею Японії і після цього вже другою хвилею цунамі були виведені з ладу дизель-генератори, без яких станція повністю втратила живлення, яке потрібне для роботи насосів, які охолоджують паливо. Після того, як насоси зупинилися сталось плавлення палива. Отака ситуація фактично - її початок і подальші загрози - вона постійно зараз на Запорізькій АЕС", - розповів він.

Голова "Енергоатому" нагадав, що нині живлення станції здійснюється за рахунок однієї-двох ліній. Водночас вони можуть бути пошкоджені будь-якої миті, після чого настане той перший етап аварії, який був на "Фукусімі". На період окупації ЗАЕС пережила вже вісім блекаутів, коли дизель-генератори були останнім захистом від плавлення палива.

Як писав "Ми-Україна" раніше, у квітні уперше з кінця 2022 року всі шість енергоблоків тимчасово окупованої росіянами Запорізької атомної електростанції перевели у стан "холодного зупину".

Головне