Хотіли знеструмити Київ: СБУ затримала "вагнерівця", який готував удари рф по енергооб'єктах

Хотіли знеструмити Київ: СБУ затримала

Служба безпеки України провела багатоетапну спецоперацію та затримала бойовика із угруповання "Вагнер", якого росія відправила в Україну готувати диверсії. Про це повідомили у пресцентрі СБУ.

Чоловік мав прибув в Україну, зокрема у Рівненську область, з Білорусі. Там він повинен був коригувати повітряні атаки окупантів по енергетичній інфраструктурі України. СБУ дізналася про плани ворога, ще коли диверсант перебував у Білорусі. Відтоді за ним постійно слідкували українські спеціалісти.

"Зловмисника було затримано "на гарячому": він намагався закріпити декілька GPS-трекерів на опори ліній електропередач, що живлять Київську агломерацію. За сигналами "маячків" окупанти хотіли скоригувати прицільний удар по енергооб’єктах, у тому числі із застосуванням дронів-камікадзе типу Shahed", - йдеться у повідомленні.

Проведене слідство встановило, що затриманим є громадянин Білорусі, який входить до агентурного апарату російського гру. У період з 2014 до 2017 роки він перебував у складі терористичних угруповань "л/днр" і брав участь у бойових діях проти сил АТО на сході України. На початку повномасштабної війни бойовик вступив до російської приватної військової компанії "Вагнер" та воював під Бахмутом. Коли він повернувся в Білорусь, його куратор з воєнної розвідки рф наказав йому підготувати диверсії на прикордонній території України.

СБУ зібрала необхідні докази та готується повідомити затриманому про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ст. 113 (диверсія);
  • ч. 1 ст. 258-3 (участь у терористичній групі чи терористичній організації).

 

Як повідомляли "Ми-Україна", контррозвідка СБУ успішно затримала російського агента воєнної розвідки, колишнього працівника МВС, який займався збиранням інформації про оборонні заводи Запоріжжя, особовий склад та техніку українських захисників.

 

Головне