ХАМАС обрав собі нового лідера: хто замінить ліквідованого Ісмаїла Ганію

ХАМАС обрав собі нового лідера: хто замінить ліквідованого Ісмаїла Ганію

Палестинське воєнізоване угруповання ХАМАС оголосило про обрання нового лідера. Ним став Яхья Сінвар, головний функціонер терористичної організації у Секторі Гази та організатор атаки на Ізраїль 7 жовтня.

Як пише CBS News, вибір Сінвара, відомого своїми радикальними поглядами та близькістю до Ірану, став сміливим кроком угруповання. Сінвар очолює список цілей Ізраїлю, оскільки єврейська держава прагне знищити ХАМАС та його керівництво після жовтневого нападу, під час якого бойовики вбили 1200 людей на півдні Ізраїлю та взяли близько 250 заручників.

ХАМАС повідомив, що Сінвар замінить Ісмаїла Ганію, який був убитий в Ірані. Також минулого тижня Ізраїль заявив про підтвердження загибелі голови військового крила ХАМАС Мохаммеда Дейфа в результаті авіаудару в липні в Газі, хоча в угрупованні ці дані не підтвердили. 

На відміну від Ганії, який роками жив в Катарі, Сінвар залишався на території Сектору Гази. Будучи лідером ХАМАС на цій території з 2017 року, він рідко з'являвся на публіці, але тримав владу над угрупованням у "залізному кулаці". Близький до Дейфа та збройного крила, відомого як бригади Кассама, Сінвар працював над нарощуванням військового потенціалу терористичної організації.

Представник Армії оборони Ізраїлю Даніель Хагарі в інтерв'ю саудівському телеканалу Al-Arabiya назвав Сінвара "терористом", додавши, що "для Сінвара є лише одне місце - поруч з Мохаммедом Дейфом та іншими терористами".

Як писав "Ми-Україна" раніше, жителів ліванської столиці охопила паніка, коли авіація ЗС Ізраїлю тричі менш ніж за 30 хвилин подолала звуковий бар'єр над містом. Проліт бойових літаків відбувся як раз перед запланованим виступом лідера "Хезболла", присвяченим ліквідації військового командира воєнізованої ліванської організації шиїтів внаслідок ізраїльського удару по Бейруту.

 

Головне