Канада висилає індійських дипломатів, звинувачуючи їх у вбивстві

Канада висилає індійських дипломатів, звинувачуючи їх у вбивстві

Уряд Канади вислав шість індійських дипломатів, звинувачуючи їх у причетності до вбивства, вимагання та насильства щодо канадських громадян. У відповідь Індія відкинула обвинувачення і також вислала канадських дипломатів.

Про це повідомляє CBC News.

"Я вважаю очевидним, що уряд Індії зробив фундаментальну помилку, вважаючи, що вони можуть брати участь у підтримці злочинної діяльності проти канадців тут, на канадській землі. Хай то вбивства, вимагання чи інші насильницькі дії, це абсолютно неприйнятно", - заявив премʼєр-міністр Канади Джастін Трюдо.

Між двома країнами загострилася суперечка після вбивства сикхського священнослужителя Хардіпа Сінгха Ніджара. Уряд Канади звинуватив в організації індійську владу.

Варто зауважити, що Канада має найбільшу сикхську діаспору за межами Індії, представники якої походять з релігійної меншини, що проживає здебільшого в індійському штаті Пенджаб.

Індійська сторона стверджує, що деякі сикхи в Канаді активно підтримують сепаратистський рух, який прагне відокремити батьківщину сикхів, відому як Халістан.

Канадські посадовці повідомили, що їхнє розслідування зосереджене на ролі індійської влади в кампанії проти сикхських активістів у Канаді.

Загибель Хардіпа Сінгха Ніджара

 

Хардіп Сінгх Ніджар був провідником сикхського сепаратистського руху, який активно підтримував ідею створення незалежної держави Халістан.

Індійська влада раніше називала його терористом і звинувачувала в керівництві радикальним угрупованням. Ніджар неодноразово отримував погрози через свою діяльність. Канадські спецслужби попереджали його про те, що він знаходиться в "списку на ліквідацію".

Як писав "Ми-Україна" раніше, Північна Корея підірвала частину доріг, що з'єднують її з Південною Кореєю.

Головне