Єврокомісія подала до суду на Угорщину через закон про "захист суверенітету"

Єврокомісія подала до суду на Угорщину через закон про

Європейська комісія посилила юридичний тиск на Угорщину, подавши позов до суду ЄС щодо суперечливого закону про "національний суверенітет". Брюссель стверджує, що цей закон порушує широкий спектр фундаментальних прав громадян, пише Euronews.

Законом, який був схвалений у грудні, передбачено створення Управління захисту суверенітету (SPO) для розслідування діяльності осіб та організацій, підозрюваних у підриві "національного суверенітету" та "конституційної ідентичності" країни. SPO має право збирати інформацію про осіб чи групи, які отримують закордонне фінансування і вважаються такими, що впливають на демократичні дебати "в інтересах іншої держави".

"Після ретельної оцінки відповіді угорської влади Комісія вважає, що більшість виявлених скарг досі не розглянуто", - вказано у заяві ЄК.

Брюссель стверджує, що цей закон порушує принципи демократії, право на приватне життя, захист персональних даних, свободу вираження думок та об'єднань, а також право на справедливий суд.

Критику закону висловили також США, Європейський парламент, Венеціанська комісія, Amnesty International та інші міжнародні організації. Вони вважають, що закон може використовуватися для переслідування та придушення опозиції.

Як відомо, позов проти Угорщини був поданий на тлі і так непростих відносин між Брюсселем та Будапештом. Нещодавно угорська сторона відмовилася сплачувати штраф у 200 мільйонів євро, погрожувала відправити мігрантів до Бельгії та спростила дозволи на роботу для громадян рф та Білорусі.

Як писав "Ми-Україна" раніше, після перемовин з головою МЗС Андрієм Сибігою його угорський колега Петер Сіярто закликав до негайного миру в Україні

Головне