Єврокомісарка по енергетиці: Євросоюз фокусується на якнайшвидшій відмові від російського газу

Єврокомісарка по енергетиці: Євросоюз фокусується на якнайшвидшій відмові від російського газу

Країни Європейського Союзу працюють над заповненням своїх газових сховищ та диверсифікацією постачань. Про це повідомила пресслужба Міненерго.

Європейський комісар з питань енергетики Кадрі Сімсон наголосила, що повернення до минулих відносин з країною-агресоркою росією неможливе.

“ЄС не зацікавлений у продовженні контракту про транзит газу з росіянами. Ми готувалися до закінчення цього контракту протягом двох років, відколи почалися маніпуляції на газовому ринку, і у нас є альтернативні варіанти для забезпечення безпеки постачання. Наразі наш основний фокус - забезпечення максимальної підтримки України та якнайшвидша відмова від російського газу”, -  зазначила вона.

Під час зустрічі міністр енергетики України Герман Галущенко висловив слова вдячності Єврокомісії за останній грант для Фонду підтримки енергетики України у розмірі 58 мільйонів євро, 46,4 мільйонів євро з яких уже надійшли на рахунок.

Відомо, що частину коштів буде спрямовано на закупівлю газових турбін для Оператора газотранспортної системи України.

“Ми дякуємо європейським партнерам за цю підтримку. Європейська комісія із загальною сумою гранту в 63 мільйони євро наразі є другим найбільшим спонсором Фонду, за кошти якого здійснюються закупівлі найпотрібнішого устаткування, яке допомагає зміцнювати стійкість енергосистеми”, - зазначив він.

Крім того, обидві сторони обговорили питання забезпечення ядерної та радіаційної безпеки з огляду на складну ситуацію на тимчасово окупованій Запорізькій АЕС. 

Галущенко додав, що є загроза у зв’язку з недостатньою кількістю кваліфікованого персоналу на станції та завершенням термінів експлуатації ядерного палива в реакторах ЗАЕС. 

Раніше міністр енергетики України наголошував, що Україна не вестиме переговорів із російською федерацією про продовження договору на транзит газу після завершення поточного контракту.

Як писав "Ми-Україна" раніше, голова Міненерго Герман Галущенко та єврокомісарка з питань енергетики Кадрі Сімсон провели двосторонні перемовини, в ході яких обговорили відновлення енергосистеми України після російських атак, ситуацію на окупованій Запорізькій АЕС, експорт української електроенергії, транзит газу та інші питання. 

Головне